EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Waterfront Kaapstad voor 1 miljard euro verkocht

E-mailadres

Het Victoria & Albert Waterfront in Kaapstad komt weer in Zuid-Afrikanse handen. Een consortium van Growthpoint Properties en de Public Investment Corporation nemen de toeristische trekpleister in het oude havengebied voor ongeveer 1 miljard euro over van London & Regional Properties en Dubai World.

Het V&A Waterfront is de grootste trekpleister van Zuid-Afrika en verwelkomt per jaar zo'n 21 miljoen toeristen. Het oude havengebied werd eind jaren negentig en begin deze eeuw omgebouwd tot een vermaakcentrum met winkelcentra, restaurants, hotels, kantoren, jachthavens en luxe-appartementen. Oude gebouwen werden stijlvol gerenoveerd en hergebruikt. Scheepsdokken werden in tact gelaten en zijn nog altijd actief.  Bijna nergens anders ter wereld werd een oud havengebied zo succesvol tot leven gebracht.

Het staatsbedrijf dat het project ontwikkelde, Transnet, verkocht het Waterfront in 2006 voor zo’n 700 miljoen euro aan het consortium van L&R Properties en Dubai World. Sindsdien zag de groep de inkomsten met gemiddeld negen procent per jaar toenemen. Het V&A komt nu voor vijftig procent in handen van Growthpoint Properties, de grootste vastgoedgroep van Zuid-Afrika. De andere vijftig procent zijn voor de Public Investment Corporation (PIC), het pensioenfonds voor Zuid-Afrikaanse ambternaren dat een vermogen van meer dan 80 miljard euro beheert. De twee partijen betalen 9,7 miljard Zuid-Afrikaanse Rand, omgerekend nagenoeg 1 miljard euro. De nieuwe eigenaren gaven aan het V&A Waterfront verder te willen ontwikkelen. Zo'n dertig procent van de grond is nog niet in gebruik. De overname werd in Kaapstad met gejuich ontvangen. Men is blij dat de Waterfront weer in Zuid-Afrikaanse handen komt.

Foto: Klaas Deknatel