EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Wal Mart een stap verder in Afrika


Wal-Mart heeft van de Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteiten toestemming gekregen om Massmart over te nemen. De Amerikaanse retailreus deed vorig jaar een bod van 2,3 miljard dollar op 51 procent van de aandelen van de Zuid-Afrikaanse holding die onder meer Makro, Jumbo, Game en Builders Warehouse omvat.

De overname wordt gezien als een eerste stap van Wal Mart om de veelbelovende Afrikaanse consumentenmarkt te veroveren. Mass Mart opereert niet alleen in Zuid-Afrika maar ook in dertien andere landen in Afrika.

De overname die Wal Mart dit jaar hoopt af te ronden, stuit in Zuid-Afrika op fel verzet van de lokale vakbonden die banenverlies en slechtere arbeidsomstandigheden vrezen, gezien de slechte reputatie van het Amerikaanse concern op dat gebied.  Ook drie ministeries protesteerden tegen de deal. Men is in Zuid-Afrika vooral ook bang dat Wal Mart lokale leveranciers de wacht aanzet en voor goedkope Chinese importproducten kiest. Bovendien bestaat er vrees dat Wal Mart de lokale concurrentie wegvaagt.

Om Zuid-Afrika tegemoet te komen, zegde Wall Mart  inmiddels toe de komende jaren geen  lokale werknemers te ontslaan in verband met reorganisaties. Ook steekt de Amerikaanse supermarktreus ter compensatie 100 Miljoen Zuid-Afrikaans Rand (ca. 10 miljoen euro) in de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse productiesector.

Met het groene licht van de mededingingsautoriteiten is de deal overigens nog niet afgerond. De vakbonden en ministeries blijven eisen dat er strenge voorwaarden aan de overname worden verbonden en de overheid kondigde al aan komende maanden streng toezicht op het overnameproces te houden.

Wal Mart op overnamepad in Afrika