EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Nederlands fonds investeert in Centraal Afrika

De Nederlandse fund manager XSML heeft haar eerste investering gedaan in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Het fonds genaamd Central Africa SME Fund (CASF) investeerde in de lokale internetaanbieder Millenium Telecom dat betaalbaar en snel internet aan gaat bieden in de CAR.

De Centraal Afrikaanse Republiek ligt in het hart van Afrika en behoort tot de minst ontwikkelde landen ter wereld. Slechts 1% van de inwoners van het land heeft momenteel toegang tot het internet en Millenium is de eerste aanbieder van mobiel breedband internet in het land. In de eerste fase heeft het bedrijf zich tot doel gesteld 1,000 klanten aan zich te binden in de hoofdstad Bangui met een uitbreiding naar 10,000 klanten bestaande uit zowel consumenten als bedrijven en publieke instellingen in de tweede fase. Het bedrijf maakt gebruik van de 4G Wimax technologie waarmee het een voorloper is op de Afrikaanse markt.

De CEO van Millenium – Dhr. Souleymane Diallo – geeft aan: “Wij zijn ontzettend trots dat we de eerste aanbieder van 4G internet in de CAR en de eerste investering van het Central Africa SME Fund zijn. Toegang tot snel en betrouwbaar internet is cruciaal voor de ontwikkeling van het land en dit initiatief draagt bij aan het verkleinen van de digitale kloof.”

Het netwerk opereert binnen de 2.5 Ghz bandbreedte en biedt snel internet aan, hetgeen o.a. Wi-Fi faciliteiten in hotels en restaurants mogelijk maakt. Voor individuele consumenten heeft Millenium pre-paid kaarten ontwikkelt en biedt het USB keys aan die toegang verschaffen tot het web. Daarnaast maakt Millenium het mogelijk voor bedrijven, overheid en ontwikkelingsorganisaties om een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) op te zetten, hetgeen communicatie in afgelegen gebieden sterk verbeterd. 

Jarl Heijstee, Managing Partner van XSML zegt: “Onze investering zal de toegang tot internet in het land sterk verbeteren en maakt het mogelijk voor zowel de publiek als de private sector om toegant te hebben tot snel en betrouwbaar internet. Daarnaast laat het zien dat de Centraal Afrikaanse Republiek volop kansen biedt voor het internationale bedrijfsleven en dat zakelijk klimaat verbetert.”

CASF is een investeringsfonds in het MKB in de Democratische Republiek Congo (DRC) en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Het fonds gelooft dat het stimuleren van ondernemerschap in DRC en de CAR bijdraagt aan de duurzame economische ontwikkeling van deze snelgroeiende markten. Momenteel blijft een groot deel van deze kansen onbenut door een gebrek aan risicokapitaal en ondersteuning. De multiplier impact van dergelijke ondernemende initiatieven dragen bij aan de groei van de werkgelegenheid en het inkomen van de bevolking. CASF is een fonds van 25 miljoen USD (doel) waarvan 80% geïnvesteerd zal worden in de DRC en 20% in de CAR. CASF voorziet in risicokapitaal d.m.v. investeringen tussen de USD 100.000 USD en USD 500.000.

Over XSML
XSML is een fund manager van een onafhankelijk private equity fonds met een strategische focus op opkomende markten. Het bouwt nieuwe fondsen en leidt nieuwe lokale fonds managers op in frontier markten. XSML, eXtra Small Medium Large, is opgericht in 2008 en heeft tot doel om kleine bedrijven te laten groeien naar middelgroot en grote bedrijven. De managing partners hebben ruime ervaring in opkomende markten op het gebied van asset management, zakelijk bankieren en private herstructurering. Onze ervaringen in deze markten laten zien dat, ondanks de toenemende interesse van internationale investeerders, de mogelijkheden voor het financieren van midden- en kleinbedrijf grotendeels onbenut blijven. XSML slaat een brug tussen de internationale investeerders en het midden- en kleinbedrijf in opkomende markten.

Over Millenium Telecom
Millenium Telecom Centrarique is de eerste aanbieder van mobiel breedband internet in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Het bedrijf levert draadloos, betrouwbaar en betaalbaar snel internet aan consumenten, bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties en verkleint zodoende de digitale kloof in het land. Millenium is opgericht in april 2011 door Souleymane Diallo – een  ondernemer met meer dan 15 jaar ervaring in verscheidene senior management en marketing posities binnen multinationale ondernemingen in Afrika. Voor het opzetten van Millenium, Souleymane Diallo was de CEO van een van de grootste  mobiele telefonie aanbieders in de CAR. Hij is een gerespecteerd lid van de zakelijke gemeenschap in de CAR.