EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Ook Japan aast op Afrikaanse mijnen

E-mailadres

In navolging van China wil ook Japan miljarden dollars gaan investeren in mijnbouw eninfrastructuur in Afrika. Dat zei de Japanse vice-minister van economie, Yoshikatsu Nakayama, afgelopen week op de Mining Indaba conferentie in Kaapstad.

De Japanse overheid denkt vooral aan investeringen in mijnen die metalen delven die nodig zijn voor de eigen high-tech- en autoindustrie. Het land heeft daartoe een speciaal fonds van 2.5 miljard dollar in het leven geroepen. Ook stimuleert de overheid Japanse bedrijven om joint-ventures met Afrikaanse mijnbedrijven aan te gaan. De minister verwacht dat Japanse bedrijven komende tijd miljarden dollars zullen investeren in de Afrikaanse mijnsector. Ook het Japanse staatsbedrijf JOGMEC zal als investeringsvehikel dienen. Het bedrijf gaat helpen om mijnbouwprojecten van de grond te krijgen, onder meer door in de infrastructuurontwikkeling rond de mijnen te investeren.

Met de investeringen hoopt Japan enige invloed terug te winnen van China op het Afrikaanse continent. Dat laatste land investeerde veelal via staatsbedrijven afgelopen jaren miljarden dollars op het continent, onder meer om de levering van grondstoffen aan haar snel groeiende economie veilig te stellen. In ruil helpt China vaak Afrikaanse landen zich te ontwikkelen, bijvoorbeeld door grote infrastructurele projecten uit te voeren, te betalen of te financieren. Dat heeft het land volgens analisten een voordeel gegeven ten opzichte van Japan, ook als het gaat om toegang van eigen producten tot de snelgroeiende Afrikaanse consumptiemarkt van ongeveer een miljard mensen.

De Japanse investeringen in Afrikaanse mijnbouw waren tot nu toe redelijk beperkt in vergelijking met die van China. De Japan bank for International Cooperation (JBIC) financierde eerder een groot nikkelproject in Madagascar waarbij ook een Japans bedrijf betrokken is. Jogmec en Japanse ondernemingen nemen daarnaast deel in enige mijnprojecten in Zuid-Afrika, waaronder een mangaan- en platinamijn. Ook is er een Japanse deelname in een uraniummijn in Namibië. Mitsubishi Corporation heeft een 25% aandeel in een grote aluminium smelter in Mozambique.