EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Koperkoorts in Zambia

Het overnamebod van het Chinese staatsbedrijf Minmetals op het Australische-Canadese mijnbedrijf Equinox is andermaal een teken dat Zambia een voorname speler is geworden in de wereldwijde mijnbouwsector. De Zambiaanse economie groeit vooral dankzij diens kopermijnen inmiddels met meer dan 7 procent per jaar en is daarmee een van de snelst groeiende landen ter wereld.

Het Chinese Minmetals bood op 4 april maar liefst 6,5 miljard dollar op Equinox Minerals. Het overnamebod is opnieuw een signaal dat China haast maakt met het veiligstellen van de leverantie van edelmetalen uit Afrika om de eigen economische groei op te vangen. Equinox Minerals dankt het bod vooral aan het feit dat het exploitant is van de Lumwana mijn in Zambia, de grootste kopermijn ter wereld. De afgelopen twee jaar explodeerde het aandeel van het bedrijf hierdoor al. De Chinezen boden desondanks nog 23 procent boven de aandeelkoers van vrijdag 1 april.

Het overnamebod heeft alles met de koperprijs te maken. Die is in twee jaar verdrievoudigd en kwam onlangs zelfs even boven de 10.000 dollar per ton uit. De oplopende prijzen zijn te wijten aan de toegenomen vraag naar het edelmetaal, vooral uit de wereldwijde bouw- en telecomsector. Bestaande kopermijnen, met name in de VS en Chili, zijn bovendien veelal verouderd en hebben daardoor moeite om de vraag bij te houden. Pas in 2013 gaat voor het eerst weer een echt grote kopermijn open: de Oyu Tolgoimijn in Mongolië.

Intussen lijken vooral Zambiaanse mijnen wel in staat om de koperproductie op te voeren. China is dan ook niet de enige die op Zambiaans koper aast. Ook Braziliaanse en Indiase bedrijven investeerden recentelijk grote bedragen in kopermijnen in Zambia. Het land produceert inmiddels 900 duizend ton koper per jaar maar de verwachting is dat die productie mede door buitenlandse investeringen de komende jaren naar jaarlijks 2 miljoen ton oploopt.

De hoge koperprijzen zijn een zegen voor de Zambiaanse economie die zich nog altijd herstelt van de rampzalige periode dat de mijnen genationaliseerd waren. Na de komst van democatie in de jaren negentig werd wijselijk tot privatisering van de mijnen overgegaan. Aanvankelijk was er door de slechte staat van de mijnen geen investeerder te vinden, maar toen de koperprijzen een paar jaar later begonnen te stijgen, ontstond er steeds meer interesse. Sindsdien blijven de investeringen in het land toenemen en groeit de Zambiaanse economie met gemiddeld meer dan vijf procent. In 2010 kwam de groei van het BBP zelfs uit op 7,1 procent.

De Zambiaanse economie blijft voor een groot deel afhankelijk van de koperexport. Desondanks wist het land de prijsdalingen van koper als gevolg van de kredietcrisis in 2008 en 2009 redelijk te doorstaan. De getoonde veerkracht bevestigde dat de economie niet meer alleen afhankelijk is van koper en ook andere economische sectoren inmiddels tot ontwikkeling zijn gekomen in Zambia. Onlangs werd ook olie in het land gevonden.

De toegenomen stabiliteit was echter nog niet in de aandelenkoersen op de volatiele Lusaka Stock Exchange terug te zien. Na enorme stijgingen tussen 2005 en 2008, gingen de aandelenkoersen tijdens de kredietcrisis massaal onderuit. Waarna de afgelopen jaren weer een fors herstel intrad.

Foto: Lumwana mijn in Zambia, Equinox Minerals