EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Over Emerging Africa.nl

E-mailadres Afdrukken

Nog geen vijftien jaar geleden gold Afrika als het verloren continent van de wereldeconomie en vermeden buitenlandse investeerders en masse het door burgeroorlogen, corruptie, honger en armoede geteisterde werelddeel. Maar zie daar, de afgelopen jaren lijkt een ommekeer bereikt en weten investeerders, beleggers en multinationals Afrika steeds beter te vinden. Meer politieke stabiliteit, economische hervormingen, een vriendelijker investeringsklimaat en de alsmaar toenemende interesse voor Afrikaanse grondstoffen, vooral vanuit Azië, hebben het continent tot een echte 'frontier' of zelfs emerging market gemaakt. Investeerden buitenlandse partijen in 2000 nog maar zo'n negen miljard dollar in Afrika, in 2008 was dat al 62 miljard.

Veel Afrikaanse landen laten inmiddels groeicijfers van tussen de 5 en 10 procent zien en de vooruitzichten blijven gunstig. Het IMF voorspelt een economische groei (BBP) van meer dan 5,5 procent voor het continent in 2011. Daarmee ziet Afrika als een van de weinige regio's dit jaar de economische groei toenemen.

En het zijn al lang niet meer alleen de grondstoffen die het hem doen. Vooral ook banken, telecombedrijven, brouwerijen en een hele reeks andere consumptiegerichte bedrijven profiteren van de snelle opkomst van een middenklasse in een aantal Afrikaanse landen. Het Global Institute van McKinsey voorspelt zelfs dat de consumentenbestedingen van de ongeveer een miljard Afrikanen de komende tien jaar bijna zullen verdubbelen. Beleggers en internationaal georiënteerde bedrijven kunnen het continent dan ook moeilijk nog links laten liggen.

Het online magazine Emerging Africa volgt met nieuws, achtergrondartikelen en informatie de economische ontwikkeling van het 'nieuwe Afrika'. Wij richten ons daarbij vooral op de opkomende landen in sub-Sahara Afrika die investeerders en ondernemers grote mogelijkheden bieden. Te denken valt aan Nigeria, Zuid-Afrika, Angola, Ghana, Kenia, Mauritius en Zambia.

Afrika gaat verder groeien en meedoen in de wereld, daarover bestaat weinig twijfel meer. En het mooie is dat u daaraan kunt bijdragen. Niet zoals misschien in het verleden door zomaar geld te doneren aan NGO's (die er vaak bij zijn gebaat om de negatieve beeldvorming te handhaven), maar door in Afrika te beleggen of investeren en rendementen te halen die in Europa de komende tijd uitgesloten lijken. In onze verschillende secties zullen we steeds meer mogelijkheden daartoe en meningen daarover op een rij zetten.

Het online magazine Emerging Africa.nl is een initiatief van Klaas Deknatel, journalist en uitgever, opererend vanuit Kaapstad en Amsterdam. Eerder startte hij het online magazine Zuid-Afrika Journaal over het WK voetbal 2010, dat in anderhalf jaar meer dan een miljoen bezoeken registreerde.

Heeft u een bijdrage, vragen, tips of wilt u informatie over de adverteermogelijkheden? Stuur ons dan een e-mail. Alvast veel leesplezier!

For an English explanation about this site please click here