EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Mauritius en Kaapverdië best bestuurd

Mauritius is voor de vijfde keer op rij door de Mo Ibrahim Foundation uitgeroepen tot het best bestuurde land van Afrika. Op de jaarlijks samengestelde Mo Ibrahim index voor goed bestuur in Afrika scoort Somalië in 2011 het laagst. De prijs van vijf miljoen dollar voor de beste Afrikaanse bestuurder ging naar Pedro Verona Pires, oud-president van Kaapverdië.

 

Kaapverdië, tweede op de Ibrahim Index, werd door de prijscommissie geprezen als een model van democratie, stabiliteit en toegenomen welvaart. Ook hielp mee dat Pires in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse leiders niet aan zijn presidentschap probeerde vast te houden maar netjes week voor opvolgers. Reden genoeg voor de commissie om na twee jaar weer eens de prijs uit te reiken. Eerder ging de prijs naar Nelson Mandela (2007), Joaquim Chissano van Mozambique (2007) en Festus Mogae van Botswana (2008).

De Mo Ibrahim Foundation index is een vijf jaar oud initiatief van de steenrijke Soedanese ex-telecomgigant Mo Ibrahim. Met de jaarlijkse ranglijst en prijs hoopt Ibrahim de Afrikaanse politieke klasse tot beter bestuur aan te zetten. Voor de Ibrahim Index worden de 53 Afrikanse landen beoordeeld op 86 indicatoren, onder meer op het terrein van sociale en economische vooruitgang, corruptie, veiligheid en mensenrechten. Ook Botswana, de Seychellen en Zuid-Afrika kwamen in de top 5 terecht. Deze landen scoren al jaren goed en zouden een voorbeeld voor de rest van Afrika moeten zijn.

Over de laatste vijf jaar verbeterden vooral Liberia en Sierra Leone zich. De twee landen blijken zich goed te herstellen van de burgeroorlogen uit het recente verleden. Madagascar, waar in 2009 een staatsgreep plaastvond, is de grote daler op de lijst. Aan de onderkant van de lijst prijken naast het grootste probleemland Somalië ook landen als Zimbabwe, Tsjaad, DRC en Soedan.

Ibrahim toonde zich in zijn voorwoord blij met de sterke economische groei in Afrika, maar waarschuwde dat de verhoging van de levensstandaard hand in hand dient te gaan met respect voor burgerrechten. Anders ziet hij meer volksopstanden, zoals in Egypte en Tunesië, ontstaan. De zakenman hekelde afgelopen jaren regelmatig de rol van Europese ontwikkelingsorganisaties die Afrika volgens hem veel te negatief neerzetten om maar donaties te kunnen blijven ontvangen. Dat heeft een negatief effect op de investeringen in Afrika.

De Ibrahim Index 2011