EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Zuid-Afrika investeert meer in industrie

De Zuid-Afrikaanse overheid investeert via The Industrial Development Corporation de komende vijf jaar ruim 10 miljard in de ontwikkeling van de industriële sector van het land.  Dat maakte de minister van Economische ontwikkeling, Ebrahim Patel dinsdag in het parlement bekend.

De 10 miljard euro zullen over vijf jaar vooral in groeisectoren worden gestoken. Ook komen er fondsen om industriële takken te beschermen tegen de negatieve invloeden van de sterke Zuid-Afrikaanse munt. De Rand won sinds begin 2009 meer dan dertig procent ten opzichte van de dollar

Het investeringsprogramma is vooral bedoeld om werkgelegenheid in Zuid-Afrika te creëeren. De regering heeft zich voorgenomen om de komende 10 jaar vijf miljoen banen te scheppen in het land. Ondanks economisch herstel sinds 2009 is de werkloosheid nog altijd bijna 25 procent.

De beoogde investeringen van de IDC betekenen een stijging van 160 procent ten opzichte van die in de afgelopen vijf jaar. Naar alle waarschijnlijkheid zal het meeste geld worden gestoken in de mijnbouw, groene energie en industriële productie. Ook de landbouw en het toerisme kunnen op investeringen rekenen.

De Zuid-Afrikaanse minister van Transport maakte tevens bekend dat het land 10 miljard euro uittrekt om de spoorwegen een flinke opknapbeurt te geven. Sinds 1950 is er nauwelijks daarin geïnvesteerd.