EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Wednesday, Aug 21st

Landen

In deze sectie vindt u

Kenia

Kenia is het financiële centrum van Oost-Afrika met de grootste economie, het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking en de beste infrastructuur. Mede door de gunstige ligging aan de kust vormt het land ook het regionale handelscentrum. Kenianen zijn vergeleken met de bevolking in hun buurlanden, met wie ze een douane-unie vormen, hoog opgeleid. Er is sprake van een vrije markt en weinig import- en exportrestricties Dit alles maakt het land na Zuid-Afrika de belangrijkste vestigingsplek in Afrika voor buitenlandse bedrijven.

Lees meer...

Ghana

Ghana geldt al jaren als een van de stabielere landen in West-Afrika, zowel op economisch als politiek gebied. Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt dan ook hoger dan in de omringende landen. Tot 2010 kwam Ghana vooral aan harde valuta door de export van goud en cacao. Ook hout, diamanten, bauxiet en mangaan vinden hun weg naar het buitenland. Vanaf 2011 zal deze handel echter in de schaduw komen te staan van de olie-export. Afgelopen jaren werden voor de Ghanese kust olievelden ontdekt die de staat vanaf 2011 jaarlijks miljarden dollars gaan opleveren en het land een economische groei van rond de 10 procent zullen bezorgen in plaats van de gemiddeld vijf procent in voorgaande jaren. Met de velden kan Ghana tot de derde olieproducent in Afrika uitgroeien.

Lees meer...

Angola

Angola heeft zich economisch gezien razendsnel hersteld van de verwoestende burgeroorolog die het land tot 2002 27 jaar in haar greep hield. De oude kolonie van Portugal toonde tot voor kort jaarlijks groeicijfers van meer dan 10 procent en is inmiddels de derde economie van sub-Sahara Afrika met een verwacht BBP van 86 miljard in 2010. De groei is vrijwel volledig te danken aan de door de overheid gecontroleerde oliesector die kon profiteren van de stijgende olieprijzen en -productie en verantwoordelijk is voor vijftig procent van het BBP, negentig procent van de export en 80 procent van de overheidsinkomsten. Sinds kort steekt Angola zelfs Nigeria naar de kroon als grootste olieproducent van Afrika.

Lees meer...

Mauritius

Het belasting- en vakantieparadijs in de Indische Oceaan is misschien wel het grootste succesverhaal van emerging Afrika. Van een vrij eenzijdig op landbouw gebaseerde economie transformeerde het eiland zich afgelopen decennium tot een middeninkomensland met naast de suikerrietteelt ook toerisme, IT, financiële dienstverlening en textiel als belangrijke economische pijlers.

Lees meer...

Zuid-Afrika

Als grootste en best ontwikkelde economie van Afrika wordt Zuid-Afrika ook wel de motor van het continent genoemd. Het land is verantwoordelijk voor zo’n 30% van het totale BBP van sub-Sahara Afrika. Investeerders gebruiken het land ook graag als springplank naar de rest van Afrika. Het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven, waaronder de sterke banken, heeft immers al grote belangen in de rest van Afrika en ervaring met- en kennis van zaken doen op het continent. Een belegging in een beursgenoteerd Zuid-Afrikaans bedrijf is daarom al gauw ook een een belegging in de rest van Afrika.

Lees meer...

Nigeria

Ondanks de enorme olie-inkomsten kwam de Nigeriaanse economie tot eind vorige eeuw nauwelijks van de grond. Jarenlang kampte het land met politieke instabiliteit, corruptie, een zwakke infrastructuur en zwak macro-economisch beleid. Maar nadat het land in 1999 onder leiding kwam te staan van democratisch gekozen regeringen en onder druk van de IMF allerlei hervormingsmaatregelen doorvoerde, waait er een positieve wind door het West-Afrikaanse land.

Lees meer...