EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Afrika in vizier grote private equity fondsen

Twee grote private equity fondsen willen komende jaren ieder 750 miljoen dollar in Afrikaanse bedrijven gaan investeren. De Amerikaanse Carlyle Group, een van de grootste private equity partijen in de wereld, start volgens de Financial Times een op Afrika gericht buy-out fund. Het andere investeringsfonds, 8 Miles genaamd, is een initiatief van Bob Geldof.

Het nieuwe private equity fonds van Carlyle zou volgens de Financial Times onder leiding komen te staan van een drietal gevestigd in Johannesburg, Zimbabwe en Nigeria. Door voor 750 miljoen dollar niet-beursgenoteerde bedrijven op te kopen zou Carlyle haar belangen in Afrika aanzienlijk uitbreiden. Tot nu toe was de groep al met private equity actief in Noord- en Oost-Afrika. In totaal heeft Carlyle wereldwijd bezittingen ter waarde van bijna 100 miljard dollar. Volgens het bedrijf zijn de vooruitzichten voor grote delen van Afrika nu erg goed, onder meer vanwege de run op grondstoffen vanuit met name China. Een van Carlyle's oprichters, David Rubenstein, is een pionier op het gebied van investeren in frontier markets.

Eind vorig jaar kondigde ook de Ierse muzikant Bob Geldof aan een investeringsfonds voor Afrika op te richten. Samen met de ervaren investeerder Mark Florman werft hij momenteel 750 miljoen dollar om die in zo’n 20 Afrikaanse bedrijven te steken. Het fonds zou vooral willen investeren in telecom, de financiële sector, consumptiegoederen, infrastructuur en de agro-industrie. Het zou gaan om investeringen van tussen de 15 en 80 miljoen dollar in bestaande niet-beursgenoteerde bedrijven met Pan-Afrikaanse expansieplannen. Achterliggende doel is om banen te creëren in Afrika, inkomens te laten stijgen en zo de armoede te verminderen en voor voedselveiligheid te zorgen.

Inmiddels zegden de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank ieder al 50 miljoen dollar toe aan 8 Miles. Ook Geldof zelf zou een onbekend bedrag in het fonds willen steken en zijn netwerk gebruiken om geld in te zamelen. De excentrieke Ier benadert ook institutionele beleggers.

Het 8 Miles fonds zal beheerd worden door private equity-expert Mark Florman, voorheen werkzaam bij Doughty Hanson. Het idee is dat het fonds een voorbeeldfunctie krijgt en op den duur navolging van andere investeerders.

Geldof is geen onbekende in Afrika. In de jaren tachtig organiseerde hij het Live Aid benefietconcert om geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië. Tegenwoordig gelooft de voormalige zanger van de Boomtown Rats net als Emerging Africa.nl dat hulpverlening niet voldoende is om de armoede in Afrika tegen te gaan maar dat daartoe vooral ook investeringen nodig zijn. Zo liet de activist zich recent zeer positief uit over het investeringsvehikel van de Britse overheid, CDC, dat steeds meer in Afrika investeert. “Poverty can be alleviated through aid, but will only be eliminated through trade, investment and growth,” aldus Geldof. “And it is trade and investment that will support the dynamism and enterprise of people in Sub-Saharan Africa …. and give them the jobs, dignity and opportunity that they deserve."

De investeringsfondsen van Geldof en Carlyle zullen direct tot de grootste op Afrika gerichte private equity initiatieven behoren. De investeringen in Afrika namen afgelopen tien jaar al explosief toe. Vooral investeerders  uit Zuid-Afrika, China, India en Brazilië weten Afrika steeds beter te vinden. Eind 2008 haalden veel buitenlandse investeerders tijdens de kredietcrisis echter hun geld terug uit Afrika, met grote verliezen op Afrikaanse beurzen tot gevolg. Desondanks wisten de meeste Afrikaanse landen het momentum van voor 2008 te handhaven en groeit de Afrikaanse economie sinds 2010 alweer met meer dan vijf procent. De veerkracht van Afrika is onder meer te danken aan de sterke verbeterde overheidsfinanciën van veel landen. Het IMF verwacht dat de economische groei van Afrika ook komende jaren boven de vijf procent per jaar uitkomt.

Desondanks staat Afrika nog veelal laag op het lijstje van grote internationale investeerders. Terwijl westerse investeerders zich in toenemende mate op emerging markets als China, India en Brazilië richten, hebben die laatste landen hun vizier juist steeds meer op Afrika gericht.