EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Gaddafi investeerde mljarden in Afrika

Met zijn olie-inkomsten ondersteunde Gaddafi niet alleen terroristen en rebellenbewegingen, de Libische leider in nood investeerde zijn oliedollars afgelopen jaren vooral ook in de economie van Afrikaanse landen. Via de overheidsfondsen Libya Africa Investment Portfolio (LAP) en de Lybia Arab African Investment Company (LAIC) kwam de Libische overheid in het bezit van hotels, supermarkten, vastgoed, mijnen, fabrieken, benzinestations en boerderijen in zo’n 30 Afrikaanse landen.

 

Onder de landen waar Gaddafi’s vazallen investeerden, zaten ook straatarme staten als Liberia waar LAIC eigenaar is van een rubberfabriek en voor 80 procent eigenaar van een vastgoedbedrijf. In Madagascar investeerde hetzelfde fonds in kippenboerderijen, vastgoed en toerisme, aldus de website van LAIC. In Zuid-Afrika is de Libische overheid volledig eigenaar van de Ensemble Hotel Holdings. Deze bezit de meest prestigieuze hotels van het land, waaronder het Michelangelo hotel in Sandton, tijdens het WK voetbal nog de thuisbasis van de FIFA. In totaal heeft LAIC belangen in zestien luxe-hotels en/of lodges, verspreid over de toeristische gebieden van het land, zoals Sun City, het Kruger Park en de Waterfront in Kaapstad.

Onder de Libyan African Investment Portfolio vallen verder ook het oliebedrijf Tamoil dat flink aan de weg timmerde in met name Oost-Afrika, alsmede LAP Green Networks, een mobiel telecombedrijf dat over het hele continent actief is, onder andere in Rwanda, Niger en Oeganda. Ook bezit LAP aandelen in benzinestations in Kameroen en Ethiopië, mijnen in Kongo en de Centraal-Afrikaanse Republiek en kippenboerderijen in Togo.  Het gaat in totaal om investeringen van miljarden euro.

De investeringen leverde Gaddafi de nodige populairiteit op in Afrika. In Madagascar werd bijvoorbeeld een groot plein naar hem vernoemd, in Oegada een moskee. De investeringen hielpen ook mee om in 2009 voor een jaar het presidentschap van de Afrikaanse Unie te verkrijgen.

De grote vraag is nu wat met de enorme bezittingen gaat gebeuren. De veiligheidsraad van de VN nam onlangs unaniem een resolutie aan om alle bezittingen van Gaddafi en zijn familie wereldwijd te bevriezen.  Veel westerse regeringen hebben daarop besloten om ook alle eigendommen van de Libische overheid, waaronder die van de investeringsvehikels, te bevriezen. Dit vooral om te voorkomen dat het kapitaal wordt aangewend om de opstand in het land met grof geweld de kop in te drukken. De vraag is of alle Afrikaanse staten ook zo ver zullen gaan.

Gadaffi’s economische opmars in Afrika is hoe dan ook tot een (voorlopig) einde gekomen.