EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Buitenlandse investeringen in Afrika verdubbeld

Afgelopen tien jaar zijn de directe buitenlandse investeringen in Afrika meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een survey van Ernst & Young. Volgens het accountantskantoor is dat te danken aan een groeiend optimisme over de economie van Afrikaanse landen.

Van 339 in 2003 groeide het aantal grote projecten naar 857 in 2011. Ook Afrikaanse landen als Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika investeren op steeds grotere schaal in buurlanden. Afrikanen worden volgens Ernst & Young ook steeds rijker en hebben jaarlijks inmiddels bijna 1 biljoen dollar te besteden.

Het accountantskantoor blijft dan ook zeer positief over Afrika. Managing partner Ajen Sita van Ernst & Young Afrika ziet het glas half vol in plaats van half leeg. ‘Afrika heeft nog veel te winnen ten opzichte van de rest van de wereld en corruptie blijft een probleem maar het is duidelijk dat het continent steeds aantrekkelijker wordt voor buitenlandse investeerders.’

De grootste economie Zuid-Afrika, groot geworden met goud, blijkt vooralsnog de populairste bestemming voor directe buitenlandse investeringen.  Gevolgd door een aantal Noord-Afrikaanse landen. Maar ook in Nigeria nemen de buitenlandse investeringen sterk toe. Het West-Afrikaanse olieland steekt Zuid-Afrika inmiddels naar de kroon als het om het bruto binnenlands product gaat. Naar verwachting zal de met meer dan zeven procent groeiende economie van Nigeria binnen een paar jaar de grootste van Afrika zijn.
De grootste investeerders in Afrika waren afgelopen decennium Banco BPI, EcoBank Transitional, BNP Paribas, Tata Group, IBM, Nestlé en de Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller. De laatste springt in op de steeds groter wordende biermarkt van Afrika. Steeds meer Afrikanen stappen door hun toenemende welvaart over op commercieel geproduceerd bier (in plaats van thuis gebrouwen bier), aldus een rapport van Moody’s Investors Service. Afrika is nu goed voor vijf procent van de werelwijde bierconsumptie. Behalve SABMiller, investeerden ook Diageo, Castel en Heineken afgelopen decennium met succes in Afrika.

Er liggen volgens Ernst & Young juist nu grote kansen voor Afrikaanse landen om meer directe buitenlandse investeringen aan te trekken en hun economische groei en ontwikkeling verder aan te wakkeren. Afrika begint steeds meer tot de premier league van investeringsbestemmingen te horen, aldus het onderzoek.