EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Renaissance Capital: 'China steeds dominanter in Afrika'

China is tegenwoordig de grootste handelspartner van Afrika. Dat blijkt uit het onlangs verschenen rapport ‘China in Africa’ van Renaissance Capital. Met de snel toenemende directe investeringen en toegezegde miljardenleningen lijkt China haar grip op Afrika de komende jaren alleen maar verder te verstevigen. 'Het wordt voor andere landen steeds lastiger om toegang tot Afrikaanse grondstoffen en markten te krijgen.'

Sinds 2000 is de handel tussen China en Afrika explosief toegenomen, waarbij Afrika min of meer met grondstoffen voor Chinese diensten en producten betaalt. Had de handel tussen China en Afrika in 2000 met zo’n 11 miljard dollar nog een bescheiden omvang. Tien jaar later is China met 129 miljard dollar de belangrijkste handelspartner van het Afrikaanse continent geworden.

Inmiddels overschaduwen ook de investeringen en leningen van Chinese ontwikkelingsbanken aan Afrika de ‘hulpleningen’ uit het westen. De Chinese Eximbank (CEB) had in 2009 al 7 miljard dollar in leningen uitstaan in Afrika. En de China Development Bank beloofde recent voor 10 miljard dollar aan Afrika te lenen, waarvan 5,6 miljard al is verstrekt aan 35 projecten in 30 Afrikaanse landen. ‘De goedkope Chinese financiering geeft het land een dominantie positie op het continent,’ stelt het rapport van Renaissance Capital. ‘Het wordt voor andere landen daardoor steeds moeilijker om toegang tot de Afrikaanse grondstoffen en markten te krijgen.’

Volgens Michael Power, strateeg bij Investec, herkennen landen als China de potentie van Afrika beter dan westerse landen. ‘China maar ook Brazilië en India, zien paralellen tussen de huidige economische opkomst van Afrika en die van hun eigen markten 15-20 jaar geleden,’ vertelde hij onlangs in een interview tegen Emerging Africa.nl. ‘Ze zien de ongekende potentie, herkennen de situatie en zijn daarom bereid meer risico’s te nemen.’

Enkele feiten uit het rapport van Renaissance Capital

-10,4 procent van de totale Afrikaanse handel is nu met China.

-De verwachting is dat de handel tussen Afrika en China van 129 miljard dollar in 2010 naar 400 miljard dollar in 2015 zal toenemen.

-De belangrijkste Chinese handelspartners in Afrika zijn Zuid-Afrika (25%), Nigeria (11%), Zambia (9%), Algerije (8%) and Soedan (6%).

-Volgens het Chinese ministerie van Handel zijn al meer dan 1600 Chinese bedrijven in Afrika actief.

-De directe investeringen van China in Afrika zijn tussen 2005 en 2009 meer dan verviervoudigd naar 9,3 miljard dollar en zullen naar verwachting 40 miljard dollar bedragen in 2015. Afgelopen paar jaar investeerde China bijvoorbeeld 8 miljard dollar in Nigeria National Petroleum, 6,2 miljard dollar in spoorwegen  in Algerije. De Industrial and Commercial Bank of China nam bovendien voor 5,6 miljard dollar een belang van 20% in de Zuid-Afrikaanse Standard Bank.

-China importeerde in 2009 dertig procent van haar olie uit Afrika, met name uit Angola. In totaal maakte olie 60 procent van de totale export van Afrika naar China uit. Het laatste land wil vooral verzekerd blijven van olieleveranties en niet te afhankelijk zijn van olie uit het onrustige Midden Oosten.

-In 2009 importeerde Afrika meer dan het exporteerde naar Afrika. Maar het herstel van de grondstoffenprijzen zorgde in 2010 weer voor een handelsoverschot voor Afrika.  De Chinese export naar Afrika bestaat vooral uit machines en voertuigen (41%), manufactured intermediary goods (31%) and manufactured consumer goods (18%). Vooral Nigeria is een steeds belangrijkere afnemer van Chinese goederen.

Bronnen: Renaissance Capital, Mail & Guardian, Business Report