EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Saturday, Sep 21st

Beleggen in Nigeria met ETF

Nigeria is een van de snelst groeiende economiën maar er beleggen was tot nu toe lastig. Daarom deed de komst van een ETF die zich volledig op de Nigeriaanse stock exchange richt, blogger en Afrika-belegger Ryan Hoover van zijn stoel vallen. ‘Dit is een game changer. Als belegger is het nu mogelijk heel direct van de snelle opkomst van dit land te profiteren.’

 

De Nigeriaanse economie doet het al jaren goed en het is nog een kwestie van jaren voordat het meest bevolkte land van Afrika de grootste economie van het continent vormt.  De vooruitzichten zijn ook goed. Het land heeft een jonge bevolking, heeft belangrijke hervormingen doorgevoerd in de financiële sector en lijkt steeds minder afhankelijk te worden van olie nu de niet-olie gerelateerde economie harder groeit dan de oliegerelateerde economie. Het is dan ook niet gek dat buitenlandse investeerders Nigeria steeds meer in het vizier hebben.

Ook beleggers zijn enthousiast. De vijf grootste Nigeriaanse beursgenoteerde bedrijven boekten afgelopen jaar een gemiddelde winstgroei van ruim 40 procent.  Afgelopen 12 maanden steeg de MSCI Index van Nigeria zelfs met meer dan 75 procent. Daarmee bleef die index overigens nog onder het hoogste punt van afgelopen vijf jaar.

Maar hoe kun je daarvan meeprofiteren als niet-Nigeriaan? De beurs van het land is nog lang niet zo gemakkelijk te betreden als die van pakweg Zuid-Afrika. Natuurlijk is het mogelijk rechtstreeks via de Nigerian Stock Exchange te beleggen. Maar gemakkelijk is dit niet. Dit vergt in ieder geval een account bij een Nigeriaanse broker. Hoe je dat moet aanpakken, is in dit artikel beschreven.

Er zijn natuurlijk ook beleggingsfondsen, trackers en ETF’s die zich op Afrika richten. Maar doorgaans is het percentage dat deze fondsen in Nigeria beleggen hooguit 10 of 20 procent. Ryan Hoover van de website zette op zijn blog investinginafrica.net de mogelijkheden om directer in Nigeria te beleggen op een rijtje. De Amerikaan, werkzaam voor African Capital Group, is dolenthousiast over beleggen in frontier landen als Kenia, Nigeria en/of Ghana.  Afgelopen week viel hij dan ook naar eigen zeggen van zijn stoel  toen hij hoorde van de komst van een op de New York Stock Exgange genoteerde ETF die zich volledig op de Nigeriaanse index richt.  Het gaat om de Global X Nigeria Index ETF (NGE) . Met een expense ratio van 0,68 procent lijkt dit direct de goedkoopste manier om van de opkomst van Subsahara Afrika te profiteren. Lees hier het artikel van Hoover over deze ETF en een beschrijving van de bedrijven die deze ETF volgt.

Wie niet alleen in Nigeria maar ook in soortgelijke landen in Afrika wil beleggen, tipt Hoover in een eerder blog het Nile Pan Africa Fund  (NAFAX), genoteerd aan de NYSE.  Het gewicht van Nigeria in de portefeuille is met 38.07% veel hoger dan bij andere Afrika fondsen. Het fonds belegt onder meer in Nigeria Treasury Bond, Guaranty Trust Bank, Zenith Bank, UAC of Nigeria, FBN Holdings. Een andere optie is Market Vectors Africa Index ETF (AFK) ( Nigerian Weight: 24.61%) of Wasatch Frontier Emerging Small Countries Fund (WAFMX)( Nigerian Weight: 18.90%) dat bijvoorbeeld belegt in Nestle Nigeria, Nigerian Breweries, Unilever Nigeria, Cadbury Nigeria. Op de NYSE staan verder  genoteerd de HSBC Frontier Markets Fund (HSFAX) Nigerian Weight: 12.90%, iShares MSCI Frontier 100 Index (FM) Nigerian Weight: 12.58%. en Harding Loevner Frontier Emerging Markets Portfolio (HLMOX)  Nigerian Weight: 12.00%,  de T. Rowe Price Africa and Middle East Fund (TRAMX) Nigerian Weight: 11.67% en de Templeton Frontier Markets Fund (TFMAX) Nigerian Weight: 9.66%

Hoover tipt ook bedrijven die grote exposure in Nigeria hebben zoals Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCH:US),  MTN Group (MTNOY:US) of Aviat Networks (AVNW:US). Via de London Stock Exchange behoren in dit verband ook PZ Cussons (PZC:LN), Guaranty Trust Bank (GRTB:LI), Diamond Bank (DBPA:LI) en  Zenith Bank (ZENB:LI) tot de mogelijkheden.